MENU

Star Wars в детайл

Изложбата “Идентичностите от Звездни войни”, която се открива на 19 април в Канада, Монреал, и на 27 октомври се прехвърля в Едмънтън, ще изследва темата за личната идентичност, както нашата, така и на героите от поредицата “Звездни войни”. Изображението-символ на изложбата – Роршахово изображение на Дарт Вейдър – бързо привлече вниманието на читателите ни, когато беше публикувано за пръв път през миналия ноември. Канадската рекламна агенция “Блюбланкруж”, създала видеото с това изображение и една от трите фирми, които съставят “Х3 Продакшънс” (лицензираните от изложбата), е създала няколко нови портрета на герои от филмите, които показваме по-долу.

Вместо да обясняваме всеки от портретите, оставяме на читателите ни да разшифроват вложения в тях смисъл. Като се има предвид, че темата на изложбата е за идентичността, или “силите, които ни оформят”, картинките черпят вдъхновение от личността на всеки от героите – какво ги прави каквито са, или кои са нещата и събитията, които са ги оформили такива.

Огледайте изображенията и коментирайте отдолу с вашите тълкувания!

“Идентичностите от Звездни войни” изследва темата за идентичността чрез десет компонента, които влияят върху нашата същност. Според съвременните научни изследвания това са нашите: биологичен вид, гени, родители, култура, учители, приятели, ключови събития, професия, личност и стойности. Тези десет компонента са групирани в трите основни области или подтеми на изложбата. Те следват развитието на идентичността от детството към зрелостта: първо Произходи, след това Влияния и накрая Избори. Използвайки филмите от серията “Звездни войни” като лупа, през която да наблюдаваме тези теми и компоненти на идентичността, посетителят научава повече за любимите му герои от “Звездни войни”, а пътем и нещичко за себе си. Изложбата проследява историите на Люк и Анакин Скайуокър: двама герои които имат подобна генетика, израсли са на една и съща планета, но изборите им в живота ги насочват по твърде различни пътища. Успоредно с това, уникално интерактивно “търсене на идентичността” позволява на посетителите да поставят себе си в центъра на действието и да създадат своя собствена идентичност като герои на “Звездни войни”, докато разглеждат изложбата.

За повече информация вижте официалния сайт на изложбата “Идентичностите от Звездни войни”.

COMMENTS: 1
  1. March 12, 2012 by lolla Reply

    Уникални саааа, браво!

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *