MENU

Елегантни вази от непотребни мраморни плочи

Ето какво може да се направи със 70% от мрамора, който бива изхвърлен

Добиването на най-красивия мрамор в света е страхотна работа, но също така и много разточително – поради дребни оцветявания, повреди и изпъкнали жилки едва 30% от дялания мрамор се озовава под формата на краен продукт. Това е просто лудост, като се има предвид колко хубави предмети могат да бъдат направени от него.

Вдъхновени от прахосничеството при добива на мрамор, италианските дизайнери Paolo Ulian и Moreno Ratti решават да стартират нова линия вази, с която да покажат, че дори от остатъците могат да бъдат създадени много изящни предмети. Те пускат колекцията Little Gerla – група от четири вази, направени то излезлите от употреба мраморни плочи Marmette. Това са предварително нарязани плочи, първоначално предназначени за стенни и подови облицовки.

Всяка ваза е направена от група концентрични пръстени, изрязани с водоструйка от единична мраморна плоча. След това пръстените са подредени, зарътяни и свързани заедно, за да създадат една обичайна, но органична форма. Те са почти като лист хартия, който чрез серия от спирални нарязвания е разтегнат във вид на триизмерен тунел.

Крайният резултат е зашеметяващ. Далеч не изглежда като нещо, създадено от бракуван мрамор. Вазите изглеждат съвременно и изискано.

Може да намерите повече информация за колекцията Little Gerla тук.

00 02 03 04 06 08 09a 10 011 11

 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *