MENU

Най-скъпата книга в света се продава на търг

На търг в аукционна къща Кристис е изложена най-скъпата книга в света – “Птиците на Америка” на Джон Джеймс Одюбон. Предпродажбената цена на уникалното издание от 1840 година е около 10 милиона долара.

35-годишният ентусиаст Одюбон решава да изобрази всички птици от континента без изключение. Методът му изглежда малко странен – първо застрелвал птиците, а после им придавал естествени пози. В детайлното описание на пернатия свят на американския континент Одюбон е създал повече от 400 ръчно изпълнени илюстрации, на които те са представени в естествената си големина. Той е открил и описал повече от 25 нови вида пернати. Размерът на рисунките в книгата е 66 на 99 сантиметра.

През 1840 година са издадени едва 120 екземпляра от книгата, а нейни собственици стават известни личности от 19 век, в това число кралят на Франция Карл X и английската кралица Аделаида. През 2010 година едно от копията на книгата е продадено на търг в Сотбис за 11 млн. долара.

Книгата “Птиците на Америка” се е печатала на части в периода от 1827 до 1838 година в Лондон и Единбург. Второто издание излиза в началото на 1840 година в САЩ. Първото издание е признато от специалистите за шедьовър в книгоиздаването и библиографска рядкост.

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *