MENU

Емотикони

Емотикони – това са мебели, създадени от емоции  – един дизайн-проект на Томас Екстром.

Страх, възторг, отчаяние, спокойствие – бидейки в някое от тези емоционални състояния човек чувства това, което понякога го променя до неузнаваемост и външно и вътрешно. А намирайки се във властта на емоциите, човек може да извърши какво ли не – както със знак “плюс”, така и със знак “минус”. Някои се занимават с разрушение и саморазрушение, а други обичат целия свят и са готови да дадат последната си риза на непознат, някои искат да се скрият от целия свят в дълбока и тъмна хралупа. А шведският дизайнер Томас Екстром е създал интересна колекция от емоционални мебели – Emoticons.

Дизайнерът предполага, че ако всичко, което ни обкръжава, се отпечатва в паметта с определени образи и асоциации, които после предизвикват едни или други емоции, то посредством тези образи може директно да се стигне до емоциите. И четирите стола от колекцията Emoticons неслучайно са наречени “емоционални икони”. Според авторския замисъл, всяко едно от тях е създадено с цел да предизвика у човек асоциации с определени емоции, и с това да стане знак, символ, способен да изкара тези емоции на поръхността.

Обикновено емоционална съставна част присъства в тези предмети, които е прието да се наричат произведение на изкуството. Скулптури, инсталации, живопис, украшения и аксесоари – те винаги оставят белег в емоционалната карта на всеки от нас. Тогава защо пък не мебелите, направени с душа, да не предизвикват също такива силни емоции? Необикновени, с оригинална форма, креслата от серията Emoticons могат да бъдат наречени просто арт-обекти. В този случай страхът, възторгът, отчаянието и спокойствието, взети от автора като название на всяко едно от тях, не са просто думи, а онзи емоционален отклик, който те намират в душата на всеки от нас.

Томас Екстром е известен и под псевдонима Kallbrand. Други негови произведения могат да бъдат видени на сайта на едноименното дизайн студио.

 

 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *